Για πάμε να δούμε τα οφέλη του φασκιώματος!

  • Προετοιμάζει το μωρό για ύπνο
    Το φάσκιωμα με τη μουσελίνα προσομοιώνει τη μήτρα της μαμάς και ταυτόχρονα ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη νευρολογική λειτουργία που καταφέρνει να τα ηρεμήσει. Παράλληλα, το τύλιγμα σταματάει την έμφυτη υπερκινητικότητα του βρέφους και ετσι σιγά σιγά ηρεμεί και αποκοιμιέται.
    το βοηθά σιγά-σιγά να ησυχάσει και να νιώσει μια οικεία ασφάλεια.
  • Μειώνει την υπερκινητικότητα
    Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική ένωση η πιο ασφαλής θέση για να κοιμούνται τα μωρά είναι στην πλάτη τους, σε αντίθεση με μερικά χρόνια πριν που θεωρούνταν ασφαλές να κοιμούνται μπρούμυτα!
    Σ ’αυτή τη στάση όμως το μωράκι νιώθει άβολα με αποτέλεσμα αντανακλαστικά να τινάζει τα χεράκια και τα ποδαράκια του γιατί έχει την αίσθηση πως πέφτει! Όταν λοιπόν είναι φασκιωμένο, τα τινάγματα μειώνονται αφού τα βρεφάκια είναι σταθερά σε μια θέση. Επιπλέον, μειώνονται και τυχόν εκδορές και μικροτραυματισμοί από τα νυχάκια τους από ακούσια τινάγματα.
  • Περιορίζει την πιθανότητα να αλλάξουν πλευρό
    Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το φάσκιωμα του μωρού το περιορίζει από το να γυρίσει μπρούμυτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όσο δεν έχει ακόμα την ικανότητα και τη δύναμη να επανέλθει στην αρχική θέση του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν ένα βρέφος δεν είναι τυλιγμένο, κινδυνεύει 38 φορές περισσότερο από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
  • Μειώνει την πρακτική της συγκοίμισης
    Όταν το μωράκι είναι νεογέννητο μια συνήθεια του γονιού είναι να το πάρει αγκαλίτσα ειδικά μέσα στη νύχτα για να το ηρεμήσει αλλά λόγω κούρασης είναι πολύ πιθανό να τους πάρει ο ύπνος σ’ αυτή τη στάση και το μωράκι να αποκοιμηθεί πάνω στον γονιό. Δυστυχώς, αυτή η πρακτική συνδέεται με το 70% των βρεφικών θανάτων που καταγράφονται στον ύπνο τους. Ωστόσο, με το φάσκιωμα και άρα με την καλύτερη ποιότητα ύπνου του μωρού, αποφεύγεται αυτή η συνήθεια και κατ’ επέκταση μειώνεται ο κίνδυνος.
  • Αυξάνει το χρόνο ύπνου
    Ο ύπνος έχει ζωτική σημασία, τόσο για το μωρό, όσο και για το γονιό! Στην πρώτη περίπτωση, διότι είναι εποικοδομητικός στην ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας, ενώ στη δεύτερη διότι βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, της επιλόχειου κατάθλιψης και της εξουθένωσης. Γι’ αυτό και το φάσκιωμα των μωρών τους προσφέρει ήσυχο και συνεχόμενο ύπνο, χάρη στην ασφάλεια και την οικειότητα που αισθάνονται, αλλά και με τη σωστή θέση των χεριών τους που δεν κινούνται ανεξέλεγκτα.

Φάσκιωμα – Χρήσιμα tips

  • Όταν μιλάμε για φάσκιωμα αναφερόμαστε σε τύλιγμα και όχι σε σφίξιμο. Επίσης, το φάσκιωμα θα πρέπει να γίνεται μόνο κατά τις ώρες του ύπνου και όχι όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου καθώς το σφιχτό τύλιγμα επί μακρόν ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μετέπειτα κινητική ζωή του μωρού. Η αποδοχή του φασκιώματος από το μωρό εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο το παιδί αφού πολλά μωρά αντιδρούν στην εν λόγω πρακτική από την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε μηνών ενώ άλλα μωρά νιώθουν καλά τυλιγμένα και τους αρέσει ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.
  • Η κινητικότητα του μωρού και η ενδεχόμενη δυσφορία είναι κριτήριο για το αν θα πρέπει ή όχι να σταματήσουμε το φάσκιωμα.
  • Το “ξεφάσκιωμα” ενός μωρού που έχει συνηθίσει να κοιμάται τυλιγμένο θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, δηλαδή, πρώτα ξεφασκιώνουμε το ένα χεράκι για μία, δύο, τρεις νύχτες, μετά το άλλο για λίγες ακόμα νύχτες και μετά τα ποδαράκια.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε το φάσκιωμα αφού το μωρό φάει, του έχετε αλλάξει πάνα και δεν είναι υπερβολικά κουρασμένο.

Τι πρέπει να προσέξετε:

  • Κατ’ αρχάς, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, ρωτήστε τη γνώμη του παιδιάτρου σας. Εκείνος ξέρει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του μωρού σας και είναι ενημερωμένος για τους κινδύνους και τα οφέλη! Ρωτήστε, ενημερωθείτε και πράξτε σε συμφωνία με τον γιατρό που παρακολουθεί το βρέφος!
  • Αν, εν τέλει, επιλέξετε να φασκιώνετε το μωρό, τότε φροντίστε η θερμοκρασία στο δωμάτιο να μην είναι ιδιαίτερα υψηλή (περί τους 20-22 βαθμούς Κελσίου) και το ύφασμα να μην είναι πολύ «χοντρό».
  • Σε καμία περίπτωση μην τοποθετήσετε το μωρό με την κοιλιά στο στρώμα (προς τα κάτω). Πρέπει να είναι ανάσκελα -γι’ αυτό και μετά τον δεύτερο μήνα, που κάποια μωρά αρχίζουν την προσπάθεια να γυρίσουν, το φάσκιωμα είναι προτιμότερο να σταματά.
  • Μην τυλίγετε σφιχτά το μωρό και φροντίστε να υπάρχει στο… κουκούλι του αρκετός χώρος για να τεντώνει τα πόδια του.
  • Θυμηθείτε το χρυσό κανόνα: Σφιχτά χέρια χαλαρά πόδια!
  • Δεν αρέσει σε όλα τα μωρά. Αν το μωράκι σας αντιδράσει έντονα, δεν χρειάζεται να επιμείνετε. Ίσως είναι ελεύθερο πνεύμα (και σώμα) και προτιμά να κοιμηθεί απλώς με μία κουβερτούλα.

Σχετικά προιόντα: