Ένα σύνηθες φαινόμενο που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το συνεχές άγχος που βιώνει η μέλλουσα μαμά.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που μπορεί να είναι απλά πράγματα της καθημερινότητας όπως το άγχος για το αν για το μωρό είναι υγιές, για τον τοκετό, για το σώμα τους που αλλάζει, για την καθημερινότητά τους που θα αλλάξει με τον ερχομό του παιδιού, μέχρι πολύ στρεσογόνες καταστάσεις όπως απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, χωρισμός, διαζύγιο κλπ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίου “King’s College“ και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Psychiatry, διαπιστώθηκε μια μείωση στην ανάπτυξη νευρικών ινών της λευκής ουσίας στα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν βιώσει άγχος κατά την προγεννητική περίοδο.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ενδέχεται οι ορμόνες άγχους των μητέρων να περνούν στα βρέφη καθώς φτάνουν στη μήτρα. Η υπόθεση αυτή έχει επιβεβαιωθεί καθώς φαίνεται ότι η κορτιζόλη διαπερνά τον πλακούντα με αποτέλεσμα τα βρέφη των οποίων οι μητέρες έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης να γεννιούνται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και νορεπινεφρίνης και μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δύο ορμόνες που χαρακτηρίζονται ως “ορμόνες τις ευτυχίας” και η έλλειψή τους διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης. Ένα πιθανό αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να καθίσταται το βρέφος εξαιρετικά ευάλωτο στο άγχος μελλοντικά.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύει τη σημασία παροχής στήριξης στις μέλλουσες μητέρες σε ψυχολογικό επίπεδο. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η Γνωστική – Συμπεριφορική Θεραπεία μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτού του άγχους στα βρέφη.
Όσο μεγάλο λοιπόν και να είναι το άγχος που μπορεί να νιώθει μια μέλλουσα μαμά το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να το αποβάλλει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορεί ώστε να θωρακίσει την ίδια αλλά και το μωράκι της, και έτσι να απολαύσει το μαγικό ταξίδι της εγκυμοσύνης.