Το ανθρώπινο βρέφος είναι το μόνο απ΄όλα τα βρέφη του ζωικού βασιλείου, το οποίο αντικρίζει τη μητέρα του κατά πρόσωπο στη διάρκεια του θηλασμού. Τη στιγμή αυτή μαζί με το μητρικό γάλα βυζαίνει κι ένα από τα σπουδαιότερα μυστικά αυτού του κόσμου, το μυστικό του να απευθύνεται κανείς προς τους συνανθρώπους τους.

Μ αυτά τα λόγια αναφέρεται στο θηλασμό ο Αμερικανός ψυχολόγος Έρικ Έρικσον (1902-1994). Με αφορμή την εβδομάδα μητρικού θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) που πέρασε, το «Baby Llama» ασχολείται με την βαθύτερη σύνδεση που έχει ένα νεογέννητο με τη μητέρα του αφού βγει από την κοιλιά της. Και αυτή η σύνδεση και επικοινωνία δεν είναι άλλη από τον μητρικό θηλασμό. Μια διαδικασία με πολλές όψεις, ακόμα και κοινωνικές, καθότι πολλές συντηρητικές αναγνώσεις ακόμα και τον 21ο αιώνα θεωρούν το δημόσιο μητρικό θηλασμό ως κάτι παράλογο και σοκαριστικό (αυτό θα το δούμε ως ζήτημα ίσως σε ένα άλλο άρθρο μας στο Blog μας).

Ποια τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το παιδί και τη μητέρα;

Το μητρικό γάλα περιέχει λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες, αντισώματα, νερό σε σωστές αναλογίες που το καθιστούν μια αναντικατάστατη τροφή για το μωρό. Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που θηλάζουν, σπανίως εμφανίζουν γαστρεντερίτιδες, βρογχίτιδες, ωτίτιδες, αναιμία, ραχίτιδα κ.α.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους θωρακίζεται με αντισώματα που το προστατεύουν από διάφορες μολυσματικές αρρώστιες. Ακόμα και στο ενδεχόμενο μόλυνσης, τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα, «περνούν πιο εύκολα» μια ασθένεια σε σχέση με αυτά που τρέφονται με τεχνητή τροφή. Η ανοσία αυτή διαρκεί 6 μήνες από τον απογαλακτισμό του μωρού σας. Επίσης η απευθείας επαφή με το στήθος της μητέρας και τα χείλη του παιδιού-χωρίς να μεσολαβεί το μπιμπερό, ο βρασμός και αποστείρωσή του- διατηρεί θρεπτικά συστατικά και πολύτιμες βιταμίνες.

Το στόμα του μωρού με τον θηλασμό κινείται ρυθμικά με αποτέλεσμα μύες και ούλα να αναπτύσσονται φυσιολογικά. Ο θηλασμός βοηθάει και στην ομαλή ανάπτυξη των δοντιών καθώς επίσης και στο να βγουν γερά, όπως και τα κόκκαλα των νεογέννητων. Επίσης τεράστιο ρόλο στην ψυχολογική κατάσταση του βρέφους παίζει ο μητρικός θηλασμός, λόγω των ορμονών του. Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα η επιστημονική κοινότητα πίστευε πως η ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας ήταν αυτή που δημιουργούσε την «ηρεμιά» στα μωρά μας. Όπως αποδείχθηκε σε μελέτες μέσα στο γάλα υπάρχει η καλεομορφίνη που ανήκει στις ενδομορφίνες, οι οποίες είναι αναλγητικά που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Η έλλειψη τέτοιων ενδομορφινών είναι μια από τις βασικές αιτίες πονοκεφάλου στα νεογέννητα.

Τελευταίο και μεγαλύτερο όφελος δεν είναι άλλο από το δεσμό, τη βαθιά σύνδεση μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Μια σύνδεση που κρατάει μια ολόκληρη ζωή. Η μυρωδιά της μάνας, ο καρδιακός παλμός που πλέον το βρέφος τον ακούει εκτός του σώματος και η αγάπη που δέχεται το παιδί εκείνη τη στιγμή αποτελούν θεμέλια της σχέσης του. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για ένα βιολογικό παιδί, η γυναίκα που το θηλάζει (τροφοί στο παρελθόν – οι οποίες υπήρχαν από τα μινωικά χρόνια έως και τις αριστοκρατικές κοινωνίες των αρχών του 20ου αιώνα) αποκτά ένα μεγάλο δέσιμο με αυτό, για αυτό και δεν είναι σπάνιες οι αναφορές για μανάδες που μεγάλωσαν τα παιδιά των αδερφών τους ή για τροφούς που τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών είχαν μεγαλύτερη σχέση με αυτές παρά με τις μητέρες τους.

Το παιδί γνωρίζει και τιμά μόνο αυτόν που το περιποιείται. Ανάμεσα στο νεογνό και τους γονείς του καμία επιλογή συγγένειας δεν υπάρχει. Όλα όσα χαρακτηρίζονται σαν φυσική μητρική αγάπη ή έκφραση ιδιαιτέρων σχέσεων μεταξύ μητέρα-παιδιού, αποτελούν επακόλουθο μια επίκτητης και αμοιβαίας προσαρμογής.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αμέτρητα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τα οποία μπορούμε να μιλάμε και να γράφουμε για ώρες! Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πώς κάθε μητέρα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για το μωρό της και ο μητρικός θηλασμός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλεί τύψεις ή αρνητικά συναισθήματα σε κάποια μανούλα που έχει επιλέξει να μη θηλάσει!!

Στο eshop μας μπορείτε να βρείτε πολλά προϊόντα που θα σας διευκολύνουν και θα σας βοηθήσουν στο μαγικό αυτό ταξίδι που ξεκινάτε με τον θηλασμό!

Οι μουσελίνες με το τόσο απαλό ύφασμα είναι κατάλληλες σαν κάλυμμα θηλασμού, αφού αφήνουν να περνάει μέσα τους ο αέρας, αλλά μπορείτε και να τις χρησιμοποήσετε σαν πανάκι για τις γουλιές! Τα νυχτικά θηλασμού – ειδικά τις πρώτες μέρες με τους μαραθώνιους θηλασμούς – θα σας λύσουν τα χέρια αφού έχουν ειδικό άνοιγμα στο στήθος για εύκολη πρόσβαση του μωρού ενώ τα μαξιλάρια θηλασμού θα ανακουφίσουν την κουρασμένη πλατούλα και τα χέρια σας!

Για τις μουσελίνες πατήστε εδώ:

https://babyllama.gr/product-category/volta/bamboo-mouselines/

Για τα νυχτικά εγκυμοσύνης και θηλασμού πατήστε εδώ:

https://babyllama.gr/product-category/rouxismos/mama/

Για τα μαξιλάρια θηλασμού πατήστε εδώ:

https://babyllama.gr/product-category/aksesouar-fagitou-pipiles/maxilaria-thilasmou/